Loading…
This event has ended. Visit the official site or create your own event on Sched.
View analytic
Aktuell teknologi [clear filter]
Wednesday, February 10
 

09:00

Innledende debatt: Norges styrker, svakheter, trusler og muligheter sett fra et IKT-perspektiv. Debatt ledet av Erik Wold fra Kjør Debatt. Innledning ved Mathilde Fasting fra Civita og Christoffer Conradi fra Google.
Lyntale 1: Har vi råd til fremtiden? v/Mathilde Fasting fra Civita
Lyntale 2: Robotene tar over - hva gjør Google? v/Christoffer Conradi fra Google

Debattpanel:
Paul Chaffey (KMD), Marianne Andreassen (Produktivitetskommisjonen), Torgeir Waterhouse (IKT Norge), Arild Haraldsen (StratIT/digi.no), Mathilde Fasting (Civita), Christoffer Conradi (Google), Patrik Berglund ( Xeneta), Till Christopher Lech (Forskningsrådet) og Ingunn Midttun Godal (NAV).

Speakers
avatar for Erik Wold

Erik Wold

Programleder, Kjør Debatt AS
Erik Wold ledet i fire år Norges mest sette TV-debattprogram Debatten på NRK1. Han var ansatt i NRK fra 1990 til 2014. Han har vært journalist, vaktsjef og programleder for Dagsrevyen, samt programleder for en rekke profilerte programmer som Dagsnytt Atten, Morgennytt, Frokost-TV... Read More →


Wednesday February 10, 2016 09:00 - 10:00
Aktuell teknologi Rom 1

10:20

Trender som påvirker oss

Vi blir bombardert med fremtidsspådommer og trender hele tiden. Noen ser ut til å være mer fremtredende enn andre, og mye tyder på at vi vil se en hurtigere utvikling innen tingenes internett, kundens tidsalder, delingsøkonomi, personvern/overvåkning, roboter/automatisering, og bruk av såkalt bigdata analytics.

Simen har ved hjelp av analysebyrået Forrester laget en liten betraktning om hvordan disse trendene vil påvirke oss som samfunn, som arbeidsgivere, arbeidstakere og privatpersoner. Felles for alle er at IT vil bli en viktigere del av samfunnet og folks liv. 


Speakers
avatar for Simen Sommerfeldt

Simen Sommerfeldt

Rådgiver og CTO, Bouvet Øst
Simen er rådgiver og CTO ved Bouvet Øst. I sitt daglige virke jobber han som rådgiver innen virksomhetsarkitektur og strategisk IT for flere store bedrifter og organisasjoner. Simen har tidligere erfaring fra eksportbedrifter innen telekom-bransjen. Han har i de senere år skrevet... Read More →


Wednesday February 10, 2016 10:20 - 11:00
Aktuell teknologi Rom 1

11:05

Plugin-arkitekturer

Det kan være utfordrende å finne en god inndeling i moduler og applikasjoner når man skal utvikle løsninger for et større funksjonelt område. Ved å basere systemet på plugins kan man oppnå god granularisering samtidig som inndeling i en eller mange applikasjoner/micro-services kan utsettes til et senere tidspunkt.

Plugin-baserte systemer er vanlig i mye av den mest brukte programvaren for systemutvikling. Applikasjoner som Jenkins, Jira, IntelliJ og Emacs er alle glimrende eksempel på dette - hvor plugins brukes for å utvide eller tilpasse systemet til hver enkelt brukers eller gruppes behov. Plugin-tankegangen er også nyttig i de applikasjonene vi selv utvikler. Med plugins blir det enkelt å skru funksjonalitet av/på (feature-toggling), gjøre utrulling av deler/bugfix uten å ta ned systemet, og få en generelt god inndeling av applikasjonen.


Speakers
avatar for Eivind Barstad Waaler

Eivind Barstad Waaler

Kodemaker
Eivind har mange års erfaring som utvikler og arkitekt på diverse Java-baserte systemer. Han er pragmatisk og elsker å finne gode løsninger på kompliserte utfordringer. Eivind har jobbet med micro-service baserte arkitekturer hos flere forskjellige kunder de siste fire årene - og... Read More →


Wednesday February 10, 2016 11:05 - 11:15
Aktuell teknologi Rom 1

11:20

Interaktiv programmering

Alle vet at utvikling er en treg prosess. Tiden det tar fra du gjør en kodeendring til du ser effekten av endringen er alt for lang. Man soner ut, begynner å tenke på andre ting og mister fokus. Men det trenger ikke være slik!  

Interaktiv programmering er en teknikk som åpner opp for en ekstremt kort feedback-loop mens man utvikler. 

Målet med presentasjonen er å demonstrere hva interaktiv programmering er, hvilke utfordringer man står overfor og hvordan man som utvikler blir mer effektiv og kreativ.


Speakers
avatar for Odin Standal

Odin Standal

Kodemaker og sivilingeniør, Kodemaker
Odin er en Kodemaker og sivilingeniør i datateknikk fra NTNU med lang erfaring som konsulent i det offentlige og det private.


Wednesday February 10, 2016 11:20 - 11:30
Aktuell teknologi Rom 1

11:35

Datomic - den mest nyskapende databasen du ikke har hørt om

Etter å ha sett dette foredraget, vil du irritere deg over en del begrensninger i tabell- og dokumentdatabaser som ikke er synlige før du er oppmerksom på dem.

Dette blir et kræsj-kurs på ti minutter om en veldig annerledes database som det er svært nyttig å kjenne til, slik at du både kan unngå å lage noe som Datomic har ferdig for deg, og i tillegg lar deg gjøre ting som er umulig med tabeller og dokumenter.


Speakers
avatar for August Lilleaas

August Lilleaas

Programmerer, Kodemaker
August er programmerer i Kodemaker som startet med webutvikling og CMS-er, videre til Ruby on Rails, en tur via iOS-apputvikling og er nå systemutvikler som jobber mest med full stack web-apper som GUI-programmerer og backend-programmerer i samme prosjekt.


Wednesday February 10, 2016 11:35 - 11:45
Aktuell teknologi Rom 1

12:40

Teknologier benyttet for å endre en bransje fra innsiden

Shippingbransjen er en gammel og ærverdig bransje med rike tradisjoner. Varer har blitt fraktet på verdenshavene og elvene våre i årtusener. Sett i dette perspektivet er den dataalderen vi nå lever i, forsvinnende kort.

Mulighetene som ligger i bruk av data er store, men har ikke vært godt nok utnyttet i denne bransjen. Dette er utgangspunktet for en rekke prosjekter i regi av Klaveness.

Effektiv bruk av moderne teknologi gir helt nye muligheter for å skape merverdi for Klaveness’ kunder. Redusere kostnadsnivået, og ikke minst sikre effektiv utnyttelse av skipsflåten, slik at utslipp av CO2 reduseres.

Dette foredraget tar for seg teknologien og arkitekturen vi har valgt for å navigere oss frem til disse målene. Hvilke verktøy har vi valgt, og hvorfor? Hvordan forholder vi oss til et hav av data - usikre data? Hvilken infrastruktur vi har valgt for å holde alle applikasjonene flytende?

Foredraget vil innimellom være relativt teknisk, men store deler av det vil ta for seg generelle problemstillinger rundt Big Data, innsamling av data av varierende kvalitet fra et mangfold av kilder. Nyttig for både utviklere, arkitekter og IT-sjefer. 


Speakers
avatar for Kaare Nilsen

Kaare Nilsen

Principal Consultant, Arktekk
En lidenskapelig programmerer med mer enn 15 års erfaring fra prosjekter i forskjellige bransjer hos både private og offentlige kunder.  Kaare er ikke redd for å heve stemmen og snakker ofte om tema relatert til programmering og open source på meetups og konferanser... Read More →


Wednesday February 10, 2016 12:40 - 13:20
Aktuell teknologi Rom 1

13:25

Roboter i forretningsprosesser

Bedrifter bruker fremdeles mye ressurser på saksbehandling og kontrollarbeid. Utviklingen innen software-roboter gjør det nå mulig for bedrifter å sette virtuelle medarbeidere til å gjøre disse oppgavene. Regelstyrte roboter eliminerer feil, effektiviserer driften og reduserer kostnadsnivået. Dette er ikke automatisering i sin vanlige forstand – dette er mennesker og roboter som jobber sammen for å levere en bedre kundeopplevelse!

Foredraget presenterer hvordan organisasjoner kan dra nytte av Robotics-teknologi i sine forretningsprosesser. Og hvordan ansatte og intelligente maskiner kan jobbe sammen.


Speakers
avatar for Jørgen Størksen

Jørgen Størksen

Manager, Accenture Consulting
Jørgen Størksen er Manager i Accenture Consulting. Han jobber til daglig som prosjektleder og med hvordan norske banker kan ta i bruk ny teknologi for å effektivisere driften og skape verdi.


Wednesday February 10, 2016 13:25 - 14:15
Aktuell teknologi Rom 1

14:35

Skalering av store enterprise-systemer med API-first

Oslo kommune har over mange år bygget opp et stort felles applikasjonshotell og integrasjonsplattform ved hjelp av mikrotjenester. De kjører nærmere 200 mikrotjenester og er i stadig vekst på grunn av stor politisk satsning på digitale tjenester. Utviklerne jobber etter DevOps-prinsipper på grunn av alle de mange parallelle leveransene til alle kommunens 40 virksomheter. 

For å skalere plattformen med tanke på antall utviklere, utvidet last, økt mengde parallell aktivitet samt økte krav til time-to-market endrer kommunen nå  både overordnet arkitekturmålbilde og strategi for utvikling av nye tjenester. Foredraget vil gi innblikk i veien frem til dagens situasjon, nåbildet og fremtidig målarkitektur.

 Foredraget er primært for CTO/CIO, arkitekter og tekniske prosjektledere.


Speakers
avatar for Jan Henrik Gundelsby

Jan Henrik Gundelsby

CTO, Knowit Objectnet
Jan Henrik er CTO i Knowit Objectnet. Han har 20 års erfaring med teknologi på JVMen. Har de siste årene syslet mye med applikasjonsdrift, mikrotjenester og DevOps sentralt i Oslo kommune. En ivrig lettvekts-fantast som forsøker å jobbe mot smidige arkitekturer og løsninger... Read More →
avatar for Markus Krallinger

Markus Krallinger

Systemutvikler- og arkitekt, Knowit Objectnet
Markus er systemutvikler- og arkitekt i Knowit Objectnet. De tre siste årene har han jobbet med applikasjonsdrift - og JVM-utvikling på Oslo kommunes mikrotjenesteplattform. Akkurat nå er han sentral i planleggingen av Oslos fremtidige integrasjon- og applikasjonsplattform som... Read More →


Wednesday February 10, 2016 14:35 - 15:15
Aktuell teknologi Rom 1

15:30

Hva er den nye oljen nå og om 10 år? Debatt ledet av Erik Wold fra Kjør Debatt

Debattpanel:

  • Torbjørn Larsen (NAV)
  • Åsmund Furuseth (Kahoot)
  • Kaare Nilsen (Artekk)
  • Gaute Lien (Accenture)
  • Siv Hilde Houmb (Secure-NOK) 
  • Catharina Nes (Datatilsynet)

Wednesday February 10, 2016 15:30 - 16:15
Aktuell teknologi Rom 1